איך לצאת מדיכאון

כל אדם חווה מעת לעת ימים של דכדוך ועייפות, אך עצב רגיל אינו כמו דיכאון. אנשים הסובלים מדיכאון מפגינים לאורך תקופה ארוכה משבועיים סימנים כמו איבוד עניין בפעילויות, תחושת עצב עמוקה, ייאוש, חוסר אונים, היעדר אנרגיה, אובדן תיאבון, מחשבות אובדניות ועוד. מצבים אלו משפיעים באופן מהותי על היכולת לתפקד באופן תקין, וכן על סביבתו הקרובה של האדם ומשפחתו בפרט. על כן, קיימת חשיבות מרובה לפניה אל טיפול נפשי כדי ללמוד איך לצאת מדיכאון, ולקבל את התמיכה, ההבנה והכלים לעשות זאת.

איך יוצאים מדיכאון בטיפול

ראשית, חשוב לדעת שאין גישה טיפולית אחת בדיכאון, ושכל מטפל מציע את הכלים המצויים ברשותו בין אם מדובר בגישה הפסיכו-דינאמית, קוגניטיבית התנהגותית, או תרופות במקרה של פסיכיאטר. אגב, מאחר שדיכאון קשור גם בשינויים כימיים במוח, השילוב בין תרופות נוגדות דיכאון ובין טיפול נפשי בהחלט עשוי להוביל להקלה. במהלך הטיפול הנפשי נפגשים המטפל והמטופל פעם אחת בשבוע או מספר פעמים על פי צורך, ודנים בשורה ארוכה של היבטים הנוגעים לחייו של המטופל. פגישות אלו עשויות להועיל במספר מישורים מרכזיים:

  • זיהוי חשיבה שלילית – דיכאון מלווה פעמים רבות בחשיבה שלילית ובלתי מציאותית, המובילה לחוסר אונים, עצב וייאוש. המטפל מסוגל לבחון ביחד עם המטופל את המחשבות הללו, ולהציב במקומן תפיסות ריאליות וחיוביות יותר.
  • מצבי חיים – דיכאון עשוי להתקשר לאירועי חיים ספציפיים כדוגמת אובדן אדם אהוב, גירושין ופיטורים מעבודה, לצד מצבים מתמשכים כגון היעדר הגשמה עצמית, או בעיות ביחסים. בעזרת המטפל ניתן לבחון את הבעיות שעומדות בבסיס הדיכאון או תורמות להמשכתו, ולהציע דרכים יעילות יותר להתמודדות ופתרון. בתוך כך, עצם החקירה מעוררת תקווה לעתיד לבוא, וזהו רגש חיוני ביותר ליציאה מהדיכאון.
  • שינוי הרגלים – פעמים רבות מוביל הדיכאון לזניחת פעילויות שהביאו בעבר לתחושות סיפוק והנאה, כגון ספורט או השתתפות באירועים חברתיים. במקרים אלו, המטפל מסייע למטופל לשוב ולשלב את הפעילויות בחייו, ולהתגבר על אובדן המוטיבציה.

תרומות נוספות של הטיפול הנפשי

מלבד האמור לעיל, על השאלה איך לצאת מדיכאון יש עוד מספר גדול של תשובות. שוב, בהתאם להכשרתו ולגישתו של המטפל, וכמובן למצבו ונטיותיו של המטופל הספציפי. פרטים נוספים בנושא ניתן לקבל על ידי יצירת קשר עם ענת פרי, פסיכולוגית קלינית, בטלפון שמספרו 054-4302298.

Top